Wandelcoaching en -therapie


Bij deze coachings- en therapievorm gaan we samen wandelen in de natuur. Tijdens het gesprek maken we gebruik van wat we onderweg tegenkomen. 

De natuur biedt ons enerzijds rust, ruimte en verstilling, en brengt ons anderzijds in beweging en actie. Ze werkt in op al onze zintuigen en stimuleert daardoor ons bewustzijn en tevredenheid.  We kunnen vrijer denken in de natuur en komen op die manier tot nieuwe en creatieve oplossingen voor de uitdagingen waar we voor staan. Bovendien stemt de natuur ons positief, mild en draagt ze bij tot het algemeen geluksgevoel. De natuur heeft bewezen positieve effecten op stressgerelateerde klachten, angst en depressie en een laag zelfvertrouwen.

Bij wandelcoaching ligt de nadruk op het resultaatgerichte en actiegerichte werken. We stellen een duidelijk doel voorop en gaan hier samen naar op weg.

Bij wandeltherapie gaan we stilstaan bij de dingen, op zoek naar inzichten, patronen, om van daaruit de zaken anders te kunnen aanpakken.

Onderzoek

Recent onderzoek van Agnes van den Berg (2016) toont aan dat wandelcoaching significant positieve effecten heeft op (werk)stress, welzijn en gezondheid. Psychische en lichamelijke stressklachten, problemen met concentratie en aandacht, en problemen met sociaal functioneren verminderen door wandelcoaching. Bevlogenheid en plezier op het werk, hoop, zelfwaardering en tevredenheid met het leven nemen toe. Het volledige onderzoeksrapport vind je hier.

Meer achtergrondinformatie vind je hier.